Dare to b personal

Onlangs gaf ik een presentatie voor het bedrijf van mijn man: Greenlink. Greenlink verzorgt zonnesystemen en andere duurzame energie, voornamelijk in Afrika.

Hoe ik daar kwam ging zo:
Pepijn, de mede eigenaar was ziek. Hij zou een korte presentatie houden voor het BCorps netwerk (Benefit Corporations)
BCorps zijn ondernemingen van de nieuwe economie; organisaties die hun kracht gebruiken om sociale en ecologische uitdagingen aan te gaan en vanuit deze mindset bedrijfsdoelstellingen formuleren.  Greenlink is aangesloten bij dit netwerk.

'Ach, ik neem het wel van Pepijn over schat', schreeuwde ik vanuit de badkamer.  Twee uur later dacht ik zenuwachtig: 'Moet ik weer met mijn neus voor een groep staan?'  Kennelijk is dat een nooit aflatende drang en heb ik er gelukkig mijn beroep van gemaakt.
Maar hoe moest ik dit aanvliegen? Waar moest ik het over hebben? Ik keek rusteloos in het blaadje Peope Planet Profit op onze WC. Daar las ik:  “Duurzaamheid gaat niet alleen over milieuproblemen of de relatie tussen economie en ecologie. Het gaat over mens zijn, lokaal en globaal.” volgens Tonny van der Zouwen, adviseur in duurzaamheid.  Dáár moet het over gaan, over de mens achter het bedrijf. En dat deed ik. 

Ik vertelde het publiek het verhaal waar ik met man Maarten op reis was van Ethiopië naar Kenia. Twintig jaar geleden, in de bus als enige blanken, te midden van 5 stammen Kenianen, 2 stammen Ethiopiërs en een moesson die onze bus tot over de helft in de modder duwde.  Het verhaal gaat over het  leiderschap van mijn man, die er voor zorgde dat deze totaal verschillende en elkaar wantrouwende groepen, toch het doel voor ogen bleven houden: Bus uitgraven en verder komen. 
Zijn geheim? Empathisch zijn, je kunnen inleven. Alleen dan ben je in staat om ook overstijgend over de toekomst na te denken en een nieuwe economie vorm te geven.

Mijn verhaal was niet goed voorbereid, spontaan en soms wat zoekend naar woorden.  Na afloop kwam een trainer van Better Future naar me toe en zei: 'Niets ten nadele van al die anderen, maar wat jij verteld hebt, heeft me echt geraakt. Een verhaal uit je hart.'

Soms kan iets geïmproviseerd, houtje touwtje dan ineens toch het verschil maken.
B the change, B personal

Meer informatie over provocatief coachen?