Verlangen

Vendl: Verlangen

Donderdag woonde ik een lezing bij van Mark Mieras. Zijn verslag van wetenschappelijke onderzoeken over leren zijn koren op mijn provocatieve molen, maar ik leerde nog meer. Ik ontdekte wat het verschil is tussen het blad 'De Psycholoog' en 'De Ingenieur'. Beide vertegenwoordigen gelijknamige beroepsverenigingen.

Beide bladen worden maandelijks in onze brievenbus gestort, dat is bij ons in het toilet (ik kan het ook niet helpen). De ene taai, schreeuwend om erkenning net of ze willen bewijzen dat psychologie een zeer serieus te nemen vak is. De ander vol lol en plezier, kleurrijk en in begrijpelijke taal uitleggend wat de nieuwste weetjes zijn op technisch gebied. Techniek is spelen en ontdekken. En niet onbelangrijk voor mij niet-ingenieur, ook begrijpelijk om te lezen - ook in de korte tijd dat ik in het kleine kamertje zit.

Mark Mieras vertelde ons dat (echt effectief) leren veel meer spelen is dan een taai zwoegproces. Het leren is minder gewichtig en komt tot bloei als je met lichtheid je (werk)problemen tegemoet treedt. Hoe liefdevol sloot ik zijn woorden in mijn hart omdat ik al jaren roep dat ook psychologische problemen via het principe spelen, plezier maken en afleidingen geholpen kunnen worden. 'Zijwegen leiden naar de kern' is een van de provocatieve basisprincipes.

Een artikel als 'Over distributieve, procedurele en interactionele rechtvaardigheid'  of een artikel over de '3D wegenkaart'? zegt u het maar, ik weet wel waar ik voor kies. De sporadisch interessante stukjes van De Psycholoog zijn de interviews met echte mensen uit het veld, zoals bijvoorbeeld Hoogleraar filosofie Jan Brandsen. Hij roept op om minder naar psychologen te luisteren. Kijk, daar gaat mijn hart sneller van kloppen, een tegengeluid daar leer ik wat van! 

Als ik De Ingenieur lees, dan denk ik aan Top Gear. Deze leergierige mannen spelen er op los en wel zo hard en met zoveel plezier dat ze er vreselijk goed in zijn geworden. Hun programma staat, als je wat van auto's wilt weten moet je daar naar kijken. Ze durven te slopen, om-te-denken en de auto's voor heel andere dingen te gebruiken dan waarvoor ze bedoeld zijn. Caravans worden een trein en kaas bak je op een hete motor.
Deze mannen zijn superieur geworden, hun talent is ver boven ons uitgestegen omdat ze bleven spelen. Dat is het nieuwe leren!

Ik begreep die avond dat het niet is dat ik te dom ben om De Psycholoog te snappen, maar dat het blad nog steeds het principe hanteert: als je van ons wilt leren moet je de kaken op elkaar zetten en heel hard zwoegen. Ze zijn nog niet doordrongen van de nieuwste inzichten van Mark Mieras over hoe mensen leren. Leren is bijna 95% verlangen.

Ik verlang niet naar De Psycholoog, wel naar de mannen van Top Gear.

Meer informatie over provocatief coachen?