Duurzaam door vertrouwen

Duurzaamheid creëren door vertrouwen te geven. Duurzaamheid gaat niet alleen over de goede spullen kopen, het gaat vooral om een goede mindset.

Ik kwam bij onze groenteman in het dorp en zei hem: ik heb 3 avocado's gekocht en twee er van waren bruin. 'Dat kan iedereen zeggen' riep hij. Hij keek me zuur aan. 

Ik voelde letterlijk een steek in mijn buik. 'Zegt u nu dat ik dit zo maar verzin, maar dat is toch niet mogelijk? Ik kom hier al sinds mijn kinderen zijn geboren en kom hier heel graag. Waarom zou ik zo iets doen?  'Dat kan iedereen zeggen, je moet de vruchten meenemen, nu kan ik het niet controleren.' Ik pruttelde nog wat na en de verkoper bleef onvermurwbaar.
Aan het einde deed hij er dan toch nog 2 avocado's bij. 'Die heb ik gratis er bij gedaan'. Het gekke was dat ik geen zin had om hem te bedanken, maar uit beleefdheid deed ik het toch.

Wantrouwen
Een van de ergste dingen die ons kan overkomen is dat we valselijk beschuldigd worden, en nog zo openlijk ook. Dat trekt ons zelfbeeld (of tegenwoordig: ons brein) niet. Ik word er zelfs een beetje vals van en dat merkte ik doordat ik bijna niet meer in staat was te bedanken. En terecht, want mijn systeem staat nu op alert.
Het gevolg is: ik vertrouw deze man nu een stuk minder. Ik ben op mijn hoede.

Vertrouwen
Een week later kwam ik in de bio winkel. Ik vertelde de winkelier dat de hier gekochte citroenen (5) verrot waren toen ik ze thuis wilde gebruiken. 'Oh wat vervelend mevrouw, dat is niet de bedoeling, neemt u maar 5 nieuwe mee.'
Wat deed ik? Ik nam er 3 mee, want 5 had ik er die week niet nodig en ze zouden anders misschien beschimmelen en dat vond ik zonde.  Zo werkt het!
En zo werkt het in organisaties dus ook. Als u uw werknemers vertrouwt zullen ze bedachtzamer met uw spullen omgaan. Als u ze wantrouwt wantrouwen ze u ook.

Dus duurzaamheid creëer je ook door vertrouwen te geven!

Meer informatie over provocatief coachen?