Voor iedereen die met flexwerkers te maken heeft...

In een onderzoek naar de explosieve groei van het aantal fraudegevallen onder flexwerkers werd ons gevraagd een korte reactie te geven in het live radio programma van "de dag van Willem de Gelder" op NPO radio 1.

Adélka Vendl legt in het interview het belang van het betrokken houden van flexwerkers uit. Aan de hand van de metafoor van Stephen Covey's "emotionele bankrekening" (managementdenker en bekend van o.a. "de zeven eigenschappen van effectief leiderschap), wordt duidelijk dat er bij elke interactie tussen mensen een positieve of een negatieve storting op de wederzijdse bankrekening wordt gedaan. Met een direct effect op zaken als onderling vertrouwen en betrokkenheid. Een betrokken flexwerker zal minder snel van je stelen, dus doe vooral geregeld een storting op zijn/haar emotionele rekening. Mensen die onaardig en niet integer zijn, bouwen al snel een fors tekort op de emotionele bankrekening bij de ander. Met andere woorden: ze staan bij hen in het rood.

Rood staan
In de praktijk betekent dit dat de ontvanger van de kritiek op basis van dit negatieve saldo (lees: gedrag) niet snel warm zal lopen om de ander te helpen of een plezier te doen.
Mensen die zich daarentegen positief opstellen tegenover de ander, door bijvoorbeeld met aandacht te luisteren, oprecht interesse te tonen, regelmatig een compliment te geven of op andere manieren hun waardering kenbaar te maken, bouwen al snel een ‘tegoed’ op de emotionele bankrekening van de ontvanger op.

Positief saldo
De kans dat hij als gevolg van dit positieve saldo meer bereid zal zijn om de ander een plezier terug te doen of op een andere manier van dienst te zijn, is daarmee natuurlijk vele malen groter.
Het gedachtegoed achter en de werking van de emotionele bankrekening gaat overigens net zo goed op in de werk- als in de privéomgeving. Vraag jezelf dus geregeld af of jouw gedrag een storting of een opname op de emotionele rekening van de ander betekent.