Bietensalade

Vaak weet ik niet wat ik moet kiezen: Ik houd net zo veel van schrijven over eten als over gedrag. Voor de inconsistentie dan maar weer een recept vandaag. Totaal onlogisch op een weblog van een trainingsbureau maar ik heb geleerd: verwarring brengt creativiteit met zich mee. Laat u verwarren:

Recept: Bietensalade met vlierbessenbloesem

Ik ren graag in het bos en daar word ik ongevraagd geconfronteerd met de natuur. Die staat momenteel in vol ornaat. Mijn knagende vraag bij al dat groei en bloei is: Kan ik dit eten? En zo ja, hoe maak je het klaar?

Zo kwam het dat ik een vlierbessenbloesem afplukte en meenam naar huis. Mijn afgeplukte takje bloesem stond in een vaasje op het aanrecht toen ik de bieten uit de koelkast haalde. Mijn blik ging van de een naar de ander en een idee was geboren. Omdat ik vanaf mijn 10e al in de pannen roer kan ik ongeveer twee ingrediënten in mijn hoofd proeven en de combinatie redelijk inschatten. Deze keer dacht ik: raak!

Alle ingrediënten zijn te koop bij @dehooierij, landwinkel in de Bilt. Voor het bloemetje stuur ik u even het bos in.

  • 1 takje vlierbessenbloesem, bloemetjes eraf geplukt
  • 3 middelgrote bosbieten, gekookt
  • 2 theelepels Mosterd voor Mannen
  • 2 theelepels aardbeienjam met een vleugje vanille
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • 4 grote eetlepels kwark of iets meer als je van romig houdt


Neem de volle kwark, ondanks dat Martine je zal overtuigen dat de magere ook lekker is – waar ze ongetwijfeld gelijk in heeft – maar ik als vet-freak kan het niet over mijn hart verkrijgen ergens magere varianten van te kopen. Kiest u maar zelf.

Snijd de bieten in blokjes. Maak een saus van aardbeienjam, mosterd, olijfolie, kwark en peper en zout. Giet dit over de bieten, doe de bloesem er doorheen en klaar is Kees. Mijn jongste zoon heeft er ook nog zelfgeknipte basilicumblaadjes en tijmblaadjes in gestrooid, omdat hij nu in de kleuterklas goed moet leren knippen. Dat smaakte niet verkeerd!