Jeroen Pauw

Alhoewel ik de verklaring van Sofie van Enk, over waarom Jeroen Pauw geen vrouwen voor zijn programma kan vinden, heel plausibel vond, wist ik ook dat dit één van de verklaringen was. Niet dé verklaring. Er zijn er meerdere.

Gisteren, op de rand van mijn bedje dacht ik eens diep na. Zou het niet zo kunnen zijn dat vrouwen, gewoon vanuit de jagers- en verzamelaarstijd niet erg gericht zijn concurrentie en het hen gewoon niet lukt om zo hard (lees agressief) te concurreren als mannen onderling? Ze hebben tienduizenden jaren achterstand.

In een systeem dat door mannen gedomineerd is kijken we met de mannenbril. En ja, dan is succes afgemeten aan de mannenmaatschappij toch iets als: Wie heeft de hoogste rots opgeklommen, wie heeft zich het beste kunnen verrijken ten koste van die andere sukkels, wie heeft de meest hoge aantallen buitenechtelijke kinderen en/of minnaressen? Maar of je daarmee dan ook kunt zeggen dan vrouwen minder betekenisvolle rol spelen in onze samenleving, dat denk ik niet.

Het is ook maar een beperkte horizon van onze marktsamenleving. 'De media van de laat kapitalistische markt dringt ons onophoudelijk de juiste codes op', zegt Joep Dohmen. Dus hoe je je huis moet inrichten, hoeveel genot je moet opslurpen, hoe je vrije tijd te besteden, wie er succes heeft etc. Jeroen Pauw is onderdeel van deze media dus volgens zijn codes voldoen de vrouwen niet. En dus was ik erg blij met het stuk van Ben Cleassens in het NRC. Hij heeft groot gelijk: Paul is de essentie van het leven wat vergeten. Voor hem is betekenisvol alleen nog maar hoge functie of succesvolle carrière. Bovendien laat Pauw zich tijdens zijn programma wel bedienen door niet interessante vrouwen die zijn make up doen, koffie komen brengen, zijn brood smeren maar ondertussen niet betekenisvol genoeg zijn. Dat vond ik dat weer grappig van Ben.

Je zou ook anders kunnen denken. Het programma Oudtopia dat afgelopen weken op de tv was met uitgerangeerde derderangsburgers namelijk 'bejaarden' was toch ook heel interessant en ik denk voor menig inzichtgevend.