Mannenklusjes doen

Wij vrouwen zouden meer mannenklusjes moeten doen. Dat is zeer ongedwongen tijdverdrijf. Het zijn pure mindfullness oefeningen, omdat je hersenen één ding tegelijk doen.

Deze week had ik de taak om een auto uit te zoeken. Niet dat ik daar nu zoveel verstand van heb, maar de mannen in de autogarages evenmin, daar kwam ik achter. Bovendien leer je het jargon in een wip. Na 2 auto's bekeken te hebben wist ik wanneer ik er welke termen in moest gooien. Is het een 3,3 liter? Is het een V6? Worden er winterbanden bij geleverd? Je kunt desnoods met je handen over de groeven van de banden heengaan, dat staat nog professioneler. Of, is de trekhaak afneembaar? Gewoon even het juiste moment afwachten en dan gooi je de term er in.

Het fijne van een auto uitzoeken is dat je 5 uur (!) lang tijd voor jezelf hebt waarbij je twee keer een half uur met de autoverkoper kunt ouwehoeren. En dat je tegelijk een 'belangrijke taak' aan het doen bent. Ik vond het een uitvinding. Even een spotify lijstje downloaden thuis en hup daar zoef je voor een paar uur weg uit het huis met zijn verplichtingen. De kinderen hun kamer laten opruimen of ze motiveren hun zaterdagklusje te doen, is vele malen vermoeider dan langs twee particulieren te rijden en hun auto te testen. Dat eerste vergt constante aandacht. Dat die mannen er mee weg komen, dacht ik, ik zit hier heerlijk te relaxen terwijl thuis de boel gestofzuigd wordt.

Meestal zijn het ook nog mannen die met je het testritje doen en zo kun je ongedwongen je nieuwsgierigheid de loop laten gaan. Waar ze op vakantie zijn geweest dit jaar, of ze van taart houden en welke dan, hoe ze werk en huishoudtaken thuis verdelen en de kinderen (eentje had er 4!) en wie het voor het zeggen heeft met de vakantiebestemming. Ik hield er nog een vakantieadresje in Zeeland aan over.

Het is een minivakantie deze huistaak, een verademing vergeleken met de rijen bij de AH in het weekend, de kilo's was die opgehangen moeten worden of het uitzoekwerk van de zomer naar winterkleren. En als klap op de vuurpijl kon ik op de terugweg nog eens diep nadenken over het zakelijke voorstel wat mij gedaan werd die vrijdag, onder het genot van een bagel. Want ik moest natuurlijk onderweg nog even bij Bagels & Beans stoppen voor een klein lunchje. Op en lege maag beslist zo lastig.

Totaal uitgerust beantwoorde ik de vragen van echtgenoot die vroeg hoe de auto's waren geweest. Ik deed uit de doeken welk model en type het beste bij ons zou passen, maar hij zou uiteindelijk beslissen, uiteraard! En oh ja, of hij even de racefietsen wilde klaarzetten zodat als ik eenmaal van deze uiterst complexe taak terug was ik samen met hem een uurtje een frisse neus kon halen.
Dames, mannenklusjes zijn enkel en alleen redenen om zonder commentaar en met voldaan gevoel te lapzwansen. Ze hebben het goed door die jongens en wij zouden het meer moeten doen.