Elektrische fiets voor de man

Ik fiets naar het station. Ik heb haast want ik ben zoals altijd te laat vertrokken. Dat is synoniem voor vrouw, te laat zijn.
Ik passeer veel mensen en een enkele brommer zoeft langs me heen. Dan, ineens, word ik voorbij gereden door een man, veertiger die op weg is naar kantoor. Schijnbaar achteloos fietst hij langs mij heen. Dit.kan.niet! schreeuwt het in mijn hoofd. Hoe kan iemand nu zo relaxed met een rotvaart langs mij heen sjezen??

En met dat ik dit denk, zie ik het: Hij heeft een elektrische fiets!

man met electrische fiets.jpg

Onmiddellijk zakt mijn broek af. Ja, dat is oneerlijk, zo kan ik het ook! Wat afwindend, echt niet sexy. En lui. Liever lui dan moe, ik weet al gelijk wat voor vlees ik in de kuip heb. Aan mijn lijf geen polonaise met deze man, dat weet ik wel. Er komen nog meer associaties bij mij op. Want zo gaat dat als je je gedachten de vrije loop laat en je niet laat hinderen door: ‘Dat mag je toch niet denken?’

Dit is nu typisch zo’n man die op het werk de anderen zijn karweitjes op laat knappen. Zo ken ik een directeur die een zeer ambitieuze collega onderzoek heeft laten doen en haar aangemoedigd heeft hierover een boek te schrijven, want hij wilde dit onderwerp al langer in de schijnwerpers zetten. Vervolgens heeft hij doodleuk zijn naam op het boek gezet. Het boek was dus geschreven door meneer directeur. Met dank aan Carolien, staat er ergens achter in het boek. Zo een dus.

Mijn zoon zei laatst: Mijn vrienden zeggen dat jij best veel kan overdrijven. Oh, zei ik, vind je dat erg? Nee, zei hij, ik zeg: dat is haar vak.
Ik kan hem wel zoenen! Het is dus toch goed gekomen met die opvoeding, maar dat terzijde.
Stiekem hoop ik dat zijn vrienden dit dan ook lezen. En zichzelf wel twee keer achter hun oren krabben voor ze een sportatribuut gaan uitrusten met een motor. Dat draagt 0% bij aan hun ontwikkeling tot leuke man. Het zijn enorm leuke kerels en dat moeten ze vooral zo houden.

20.jpg

Provocatieve technieken: Stereotyperen, associëren en overdrijven

Mocht je nu boos of verontwaardigd worden nav dit artikel dan is dat de bedoeling. Lachen mag natuurlijk ook. De provocatieve psycholoog verwoord stereotyperend het gedachtengoed van de goegemeente. Wat ze zelf denkt doet niet ter zake.

Adelka Vendl, 14-09-2017

Meer informatie over provocatief coachen?

Opleiding tot provocatief coach

Boek van Adelka Vendl over provocatief coachen