Narcisme

Kom uit je bubbel en stap in de ander bubbel.

bubbles-3450334_640.jpg
 

Een week geleden was ik onder vakgenoten. Dat is toch helemaal niet zo raar zou je denken, maar ik vertoef de laatste jaren veel meer tussen coaches, trainers, jeugdhulpwerkers agogen en A&O professionals. Onder die-hard therapie vakgenoten zoals psychotherapeuten psychiaters en psychoanalytische, ben ik minder te vinden. Als A&O psycholoog is dit op zich best logisch.

Ik gunde mezelf een dag over Narcisme, punten harken hoef ik niet en dus koos ik puur op mijn persoonlijke interesse.

Tijdens deze dag over narcisme heb ik zes belangrijke lessen geleerd. In dit artikel leest u mee hoe ik deze lessen als provocatieve psycholoog heb ervaren. Elke dag van deze week zal er een nieuwe les online komen.

 

Vandaag deel ik les 1 van deze bijeenkomst

Les 1

Hij is geen narcist maar iemand met een narcistische persoonlijkheid.

Het gebruik van narcisme als scheldwoord is sterk ingeburgerd. Het lijkt op alles te slaan wat te maken heeft met domheid, ijdelheid, materialisme en egocentrisme. Het fenomeen ‘narcisme’ omvat in de dagelijkse taal nu zoveel begrippen dat het inhoudsloos is geworden legt Frans Schalkwijk uit. Of zoals Jim van Os het zegt: we reduceren iemand tot een diagnose en dat is een hautaine ingreep in iemands identiteit. Als provocatieve psycholoog zie ik dat ook, het zorgt voor een directe ongelijkheid in de behandelkamer. De therapeut is de alwetende en de cliënt moet ingelicht worden. Dit creëert, misschien ongewild, direct een afhankelijkheid en passiviteit. “Hij zal het wel weten”.

De provocatieve psychologie houdt zich verre van dit soort therapeuten- of coach taal om zo de gelijkheid te creëren. We are all FFHB: Fucking failable Human Beings (Albert Ellis).

Als we iemand voor narcist uitmaken hebben we het meestal over een kwaadaardig iemand die zichzelf ten koste van anderen vooropstelt.

Je spreekt dus over iemand met een narcistische persoonlijkheid. En waar lijden deze mensen dan aan? Even kort door de bocht zijn het 3 dingen

  1. Behoefte om groot en sterk te zijn: grootsheid
  2. Behoefte om steeds bewonderd te worden
  3. Gebrek aan inlevingsvermogen

Maar goed, wie heeft dat niet een beetje? Onderzoeksliteratuur over narcistische persoonlijkheidsstoornis is overigens flinterdun zegt Schalkwijk. Dat vind ik dan wel weer grappig. Narcisme is een veel gebruikte term, een echt fenomeen en er is niet eens heel erg stuitend bewijs dat er zoiets bestaat als een narcistische persoonlijkheid. Maar het leuke is iedereen weet wel een beetje waar we het over hebben. Voor mij gaat het over gedrag en niet over hoe een persoon ís.