Narcisme

Een week geleden heb ik een dag gevolgd over narcisme. Tijdens deze dag heb ik heel veel geleerd. In deze blog zal ik mijn provocatieve zienswijze met jullie delen met betrekking tot narcisme.

Vandaag deel ik les 6 van deze bijeenkomst.

Les 6

Vendl-narsisme-les-6.png
 

Het ligt aan je moeder

Als ik de gehele dag laat passeren blijft er een ding erg hangen. In de casuisten die er verteld werden werd heel veel nadruk gelegd op wat de effecten van de ouders op het kind waren. De sprekers namen nergens het woord ‘schuld’ in de mond maar door de nadruk er zo op te leggen, door er veel over te vragen aan de cliënt én dit als verklaring te zien voor zijn gedrag, kon ik me er bijna niet aan onttrekken, dat ouders vreselijke monsters zijn die het niet goed doen.

In een casus passeerde een man de revue die narcistische persoonlijkheid ontwikkeld had omdat hij een nakomertje was en eerst heel veel van zijn moeder mocht. Bijvoorbeeld in bad en in bed samen met moeder. Maar later moest hij aan de norm voldoen van moeder dat hij goede cijfers haalde want dan werd hij geprezen. ‘Het was onder moeders voorwaarden dat hij zich moest gedragen’ merkte een deelnemers uit de zaal op. Hij vroeg daarna: ‘In hoeverre heeft deze houding van moeder een rol gespeeld bij het narcisme van het kind?’ Kijk, dit soort vragen ben ik helemaal niet meer gewend te stellen.

Bang denk ik aan de tijd terug dat ik met mijn jongste in bad ging. Met heel veel plezier overigens. En dat, als vader uit huis is, ik hem nog wel eens uitnodig in het grote bed te slapen. Help! Ik heb vast monsters van kinderen voortgebracht die later allemaal een stoornis hebben die wel degelijk aan mij te wijten is!

Maar dan denk ik weer aan mijn Indonesische vriendin. Soms worden ze met z’n vijven wakker na een woelige nacht vertelt ze. Vader, moeder en drie jongens. ‘Gezellig is dat he?’ roept ze uit als ik haar vertel dat wij dat ook nog wel eens doen. De totale afwezigheid van afkeuring, en wetende dat haar voorvaderen met zijn 20-en opgerold bij elkaar sliepen, stel ik mezelf gerust.

Les 6: Gek is iets zoals de cultuur dat definieert. En dat zei Jim van Os ook al, die heeft er een paar boeken aan gewijd dus dat zit wel goed.