"Solliciteren op academisch niveau vraagt veel tijd"

Solliciteren kost veel tijd
 

Casus 1

Carla is de consulent/trainer.

Hier volgt een korte samenvatting van het consult van Carla met twee deelnemers.

Van de deelnemers waar zij mee in gesprek gaat, is de eerste een werkzoekende man die in de weerstand schiet en de tweede een mevrouw die er als een zoutzak bijzit.

Man: “ Omdat ik inwonend ben bij familie, gaat vanwege de kostendelersnorm mijn uitkering omlaag. Dat is niet eerlijk. Daarnaast heb ik veel tijd nodig voor het solliciteren. Solliciteren op academisch niveau vraagt veel tijd!

Carla: Ik ga het gewoon proberen. Het provocatief coachen.
U hebt helemaal gelijk.  Ik stop er ook mee. Ik neem ook ontslag en ga kijken of ik de baan van mijn leven kan vinden.  Werk is wel heel leuk, maar dat gaat zoveel tijd kosten! En u heeft al zoveel tijd en energie gestoken in het studeren en wat goed dat u geen gebruik heeft moeten maken van studiefinanciering!”

Meneer en mevrouw kijken mij heel vreemd aan. Meneer zegt; “Ik vind dit wel een heel vreemd gesprek worden en natuurlijk heb ik wel studiefinanciering gehad.”  Mevrouw zegt niet veel meer.

De workshop wordt afgesloten en ik loop terug naar mijn leidinggevende en ik zeg dat ik het provocatief coachen heb geprobeerd, maar dat ik denk dat er een klacht aan zit te komen.

Dit is niet gebeurd! Mevrouw heeft mij  aan het einde van de week gebeld om te vertellen dat ze haar oude werkgever van thuiszorg heeft gebeld  en dat ze heel blij is dat ze dit heeft gedaan, omdat ze daar mag gaan starten. Meneer komt volgende workshop terug en zoekt de schuld minder buiten zichzelf.