" Wat heerlijk om de hele dag op de bank te zitten "

bankhangen
 

Casus 2

Hier volgt een korte samenvatting van Olga tijdens een consult met een jonge vrouw.
Olga is de consulent/Trainer

De deelneemster is een jonge vrouw van 21 jaar met reumatisch klachten (o.a. fibromyalgie). Ze wil weinig; geen studie volgen en zeker geen werk zoeken. Wel gaat ze af en toe met vriendinnen stappen voor de sociale contacten.

Olga: Ik ga dit provocatief aanpakken!

Wat heerlijk, een hele dag op de bank zitten, je nergens druk over hoeven te maken, het gaat vanzelf avond worden en je weet precies hoe de volgende dag eruit ziet. Je hoeft je al helemaal niet druk te maken over hoe je week eruit ziet.

Ze kijkt me aan en zegt; “Denk je dat het leuk is om veel op de bank te zitten?

Ik zeg; “je geeft aan dat je geen energie hebt voor andere dingen, dan kun je je er maar beter aan overgeven.  Er zit toch niets anders op en daarnaast kan een uitkering doorlopen tot aan je 67e jaar”  

Zij; “ Ik zou anders best wat anders willen hoor

Ik;  “ja maar dat gaat toch niet lukken hoor ik je net zeggen

Stilte

Zij: “ik zou echt best wel willen hoor

Ik: “oh ja, wat lijkt je dan leuk om te proberen?

Zij: “ik wil graag iets met mensen, iets in de horeca

En zo komt het gesprek verder op gang en uiteindelijk komen we er samen aan uit dat ze om de dag wil starten met 2 uur per dag vrijwilligerswerk of werken bij een werkervaringsplaats. We gaan voor haar op zoek naar iets passends. Inmiddels is dit gesprek al enige tijd geleden en mag ze een aantal keren per week 2 uur per dag bij familie in het café tegen betaling werken.