Back to All Events

Provocatieve gesprekstechniek

Vertrouwenspersonen kunnen meerdere gesprekstechnieken inzetten. Daarbij zal zeker in het eerste contact met melders ‘empathie’ vaak centraal staan, en is ‘provocatieve gesprekstechniek’ minder snel de eerste keuze.

Soms kan het nuttig zijn de melder aan het denken te zetten. Datzelfde geldt voor opdrachtgevers: in sommige gevallen is een wat meer provocatieve manier van aanspreken verrassend en verfrissend, en daarmee effectief. Zeker als dit met een glimlach, en vanuit een respectvolle grondhouding gebeurt.

Zie hier het interview van een provocatieve vertrouwenspersoon

Want in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bedoelen we met ‘provocatief’ nooit ‘aanvallend’ of ‘beledigend’. Integendeel: de techniek is altijd gebaseerd op respect voor de gesprekspartner en zijn of haar grenzen. Humor is een belangrijk middel. Daarbij wordt de grens van het ‘ridiculiseren’ gezocht, maar nooit overschreden. Wel wordt de ander uitgedaagd zijn/haar eigen cognities, en de daaruit voortvloeiende uitlatingen, eens op een andere manier te bezien.

Technieken uit de provocatieve coaching geven dan ook een uitstekende aanvulling op de interventievaardigheden van de vertrouwenspersoon. Ze zorgen er voor dat de cliënt of de opdrachtgever wordt verrast, emotioneel wordt geraakt en sneller tot de kern komt. Dit kan al in het eerste intakegesprek. Het effect hiervan is vertrouwen. Als je de gesprekspartner met respect durft uit te dagen heeft deze vertrouwen in jouw expertise.

Doelgroep:

Vertrouwenspersonen die de basisopleiding hebben afgerond, dan wel op een andere wijze de benodigde basiskennis hebben verkregen.

Trainers:

Drs. Adélka Vendl, psycholoog, provocatief therapeut

Aantal deelnemers:

Minimaal 8, maximaal 12

Datum:

30 januari 2018, 09:30 – 16:30

Programma:

  • Begeleiding van je melder: traditioneel of provocatief?
  • De onpartijdige vertrouwenspersoon? Ben ik dat, of juist niet? Ben je bang voor één van beide?
  • Introductie aan de hand van video’s
  • Introductie in de ‘pijlers’ door middel van improvisatie
  • Aanleren van de methode ‘provocatieve gesprekstechniek’
  • Grenzen van de methode

Kosten:

€ 349,- inclusief materiaal, koffie & thee et cetera. Vrijgesteld van BTW!

Heeft u vragen? Neem contact met ons op! 

Earlier Event: January 12
BOEKPRESENTATIE: ADELKA VENDL
Later Event: January 30
Provocatieve gespreksvoering - 1 dag