Adelka Vendl spreek tijdens een congres over provocatief coachen

Op 8 juni vond in Congrescentrum De Reehorst in Ede de 10e editie van de Dag van de Coach plaats. Het thema Floreren stond centraal.

Adelka+Vendl+spreekt+Dag+van+de+Coach.png

Adélka Vendl spreekt hier over: "De verplichting om te floreren"

En hoe je hier onderuit kunt komen...
“No nonsense”, “Gewoon doen” en: “Blijf weg uit die maakbaarheid, al is dat wat de omgeving verwacht.” Zomaar wat kreten uit de evaluatie van mensen die de Dag van de Coach 2016 bezochten. Daar ben ik het mee eens.

Waarom moet iedereen ineens gelukkig zijn? Of floreren? Dat is de terreur van de psychologische correctheid; je gevoelsleven moet gladgestreken, je talenten optimaal benut en je moet en zal floreren! Het uiterste uit jezelf halen. Je zwakke punten erkennen en er ook nog iets mee doen. Je wordt er al moe van als je het leest.

De meeste mensen willen wel eens vluchten of even op adem komen. Niet iedereen wil ontwikkelen. Als coach is het de uitdaging te zien hoe mensen echt zijn, in plaats van hoe ze zouden moeten zijn.

De provocatieve coach gebruikt uitdaging, overdrijving en humor om de cliënt te stimuleren zich uit te spreken. Zo komt hij er snel achter wat de cliënt echt wil en waar hij nog puf voor heeft. Zo voorkom je verspilde energie en win je aan vaart! Provocatief coachen is geen techniek, maar eerder een levenshouding. Als je kunt accepteren dat mensen niet willen floreren en geen zin hebben in ontplooiing, dan win je als coach aan rust en vrijheid.