Boek Adelka Vendl

"Zeg het met humorvolle uitdaging"

Adélka Vendl's boek "U lijkt mij een vrij hopeloos geval" is een inleiding in het toepssen van de provocatieve psychologie en een verrijking voor de hulpverlener.

Atie van der Plaat, verpleegkundige:

Het heeft me ongelofelijk veel goed gedaan het provocatieve communiceren. Ik gebruik de provocatieve communicatie zeer geregeld en het is toch leuk! Ik krijg al die mannen in de gevangenis in Zwaag lachend de deur uit. Kicken! Ik werk bij de GGD als verpleegkundige in de Doggershoek, justitiële jeugdinrichting en ben 4 maanden gedetacheerd (geweest) in Zwaag, Penententiaire inrichting (huis van Bewaring) en daar wordt wat bewaard. Ik heb ook weer gesolliciteerd. Iets wat jaren gesudderd heeft is nu duidelijk. Het was een hele duidelijke ja tegen de nee. Heerlijk! Wat geeft het een ruimte en een vrijheid. Ik heb een enorme boost aan zelfvertrouwen gekregen door de positieve en integere manier waarop we met elkaar omgingen, alle lof aan Adélka hoe je het hebt neergezet. Het heeft me ongelofelijk veel goed gedaan om provocatief te leren communiceren. Je blijft uit de verstikkende communicatie.

Nan Hofstede, maatschappelijk werkster:

Ik heb nog zeer nagenoten van de ontspannen week, echt als een Godin in Frankrijk ben ik geweest. Het heeft me relaxed. Door de intense ervaringen ten aanzien van het overlijden van een vriendin van mij, kon ik het door deze week meer en meer loslaten en me bepalen bij de dagelijkse gang van zaken. Ik heb daarna veel geslapen en gelachen zoals altijd. Een vriendin zat even moeilijk met iets en samen hebben we gekeken naar een provocatieve oplossing. Ze vond het geweldig en werd gelijk heel vrolijk. Ze kan nog wel eens depressief zitten te wezen. Deze week was voor mij een genieten in vriendschap en verbondenheid met veel humor en ondeugendheid, want dat laatste hoort bij mij.
Met provocatief communiceren wordt zeker geen ‘beledigen’ bedoeld of uitlachen. Veel eerder stimuleert het de lach in jezelf en vergroot het de levensvreugde. Doordat je meer in staat bent te relativeren kun je ook afstand nemen van patronen waar je last van hebt.

Het allerbelangrijkste is dat je leert om liefdevol te plagen. De ondertoon van respect, liefde en vertrouwen zorgt er voor dat je in je communicatie veel kunt maken.