Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Meer dan alleen pannekoeken bakken

Deze maand was de directeur van "Samen voor de Bilt" bij mij voor een kennismakingsgesprek. Samen voor de Bilt is een lokaal initiatief dat bedrijven en maatschappelijke organisaties samen wil laten werken.
De directeur ging zeer geïnspireerd weg, ze bedankte mij. Uitkomst van het  gesprek: We gaan samen op pad om de 5 grootste bedrijven in de Bilt helpen met duurzaam ondernemen.

Wat had ik dan gedaan?
Ik had haar uitgedaagd goeddoenerij ook eens in termen van business te zien.
'Dat is allemaal mooi dit maatschappelijk verantwoord initiatief' zei ik 'maar ik zie waar het vaak misgaat: de partijen hebben niet goed een idee van wat ze komen brengen én halen'.

Vaak gaan een aantal mensen pannenkoeken bakken bij een verzorgingshuis en dan hebben ze hun goede daad weer gedaan. Er is geen vervolg en de gevende partij heeft ook niet goed duidelijk gemaakt wat ze fijn zou vinden terug te krijgen. De relatie is niet duurzaam terwijl je dat juist wilt.

Ik stelde haar voor: Stel dat je de grote organisaties in onze gemeente bij elkaar brengt en die expliciet uitvraagt en helpt bij het formuleren van wat ze te geven hebben en wat ze willen nemen: dan krijg je een veel betere match. Dat vond ze een tof idee. Of ik mee wilde gaan om de sessie vorm te geven. Een inspirerende samenwerking was geboren!

Create meaning, not just money...

Meer informatie over provocatief coachen?