Stappenplan van de PC Methode

  1. Leid jeugdhulpverleners op als provocatief coach (12 dagen)

  2. Plaats hen in het voortraject: max. 5 gesprekken tussen de provocatief coach en de familie.

  3. Alleen diegene die écht specialistische hulp nodig hebben, worden doorverwezen

.

Stap 1

Van hulpverlener naar Coach. Zorg dat jeugdhulpverleners anders gaan denken: Leid ze op als provocatief coach. Met deze andere mindset kunnen jeugdhulpverleners veel persoonlijker contact maken en kunnen er meer creatieve ideeën ontstaan voor oplossingen. Dit gebeurt ook nog eens op een hele leuke, relativerende manier waarbij we levenskracht stimuleren.

Stap2

Plaats de als provocatief coach opgeleide jeugdhulpverlener aan het begin van de keten. In maximaal 5 sessies wordt aan vraagverheldering gewerkt, maar ook aan oplossingen, acceptatie en steun door het netwerk. Uit onze pilot bleek dat er 50% minder gecontracteerde hulp nodig is dan met het reguliere traject.
Vergelijk het met een POH-GGZ bij de huisarts, of een Nurse Practioner. Het verschil is echter dat de PC opgeleide jeugdhulpverlener in mindset en aanpak veranderd van hulpverlener naar provocatief Coach!

Stap 3
De provocatieve coach geeft de gemeente advies:

  • De hulpvraag is binnen 1-5 coaching gesprekken naar tevredenheid opgelost, er is geen verdere hulp nodig.

  • De hulpvraag blijkt te complex of niet geschikt voor de PC methode. Er moet worden doorverwezen. Dit inzicht kan in het eerste, of uiterlijk 5e coaching gesprek ontstaan.

Hulpvraag opgelost!

JEUGZORG-opgelost-provocatief-22.png