Intouchables

De film Intouchables is één groot pleidooi om meer provocatief te handelen in ons leven. Gehandicapten willen geen medelijden. Wel lef, moed, echte betrokkenheid, straatwijsheid en harde grappen omdat het leven zelf nog vele malen harder is. De film gaat over een rijke gehendicapte man die door toeval een hele onconventionele verpleger krijgt: Driss. Driss is op dat moment werkeloos en moet solliciteren bij Phillipe.

Hieronder een paar voorbeelden van 'handige uitgangspunten in de menselijke omgang' die de provocatieve psycholoog toepast.

Hoofdpersoon Philippe, aan een rolstoel gekluisterd wil geen medelijden meer, hij wil een verpleger die hem als mens ziet. 
Provocatief uitgangspunt 1: Stop met debiliseren, cliënten zijn krachtiger dan je denkt, ze willen aangesproken worden op die kracht.

De vrienden van Philippe 'waarschuwen' hem voor zijn nieuwe verpleger Driss, hij zou een strafblad hebben en gevaarlijk zijn. In feite zijn de mensen rondom Philippe bang en niet op de hoogt van de Afrikaanse subcultuur in de Parijse zwarte wijken. Door hun angst staan ze niet open voor de positieve invloed die Driss heeft op Philippe. Als Driss geen lef had zou hij niet zulke onconventionele oplossingen bedenken zoals: jointje roken tegen de pijn en verkramping of samen een masseuse bestellen voor de ontspanning.
Provocatief Uitgangspunt 2: Je moet durven om af te wijken wil je goed provocatief werken.

Driss maakt in de film de opmerking 'Dit schilderij is als bloedsnuiten van een kunstschilder op het witte doek'. Hij zet daarmee de kunstwereld een beetje te kakken. 
Provocatief Uitgangspunt 3: Gebruik beelden het liefst met emotie. Het zorgt ervoor dat je een perspectiefverandering bij de ander teweeg kunt brengen.

Driss maakt grapjes over de handicap van Phillipe: “Pas de bras, pas de chocolat” of tegen de mooie dame in het theater “Als u ons zoekt dan zitten we de komende tijd op dezelfde plek, we verroeren ons niet, vooral hij in die rolstoel”, 
Provocatief Uitgangspunt 4: In de therapeutische settings waar verdrietige dingen besproken worden is altijd ruimte voor humor en grappen. Het relativeert en ontzenuwd tragische en nare situaties.

Driss bindt een Segway onder de rolstoel van Philippe om er vervolgens hard mee door Parijs te scheuren. 
Provocatief Uitgangspunt 5: Experts in gedragsverandering kunnen het mis hebben en je kunt als niet-deskundige verrassend goed raak schieten. Als je altijd maar binnen de grenzen blijft beleeft je niets nieuws en verken je geen andere wegen. Genezing gaat niet over modellen en theorieën loslaten op je cliënt.

De nachtelijke wandeling die Driss maakt met Philippe in de rolstoel omdat Phillipe een hyperventilatie aanval krijgt. Philippe: “Dat is lang geleden dat ik Parijs op dit uur heb gezien ( het is 4 uur 's nachts).” 
Provocatief Uitgangspunt 6: Impulsieve gedachten kun je met je cliënt delen, mits oprecht. Doe het eerste wat in je opkomt als therapeut en dit geeft vaak weer een andere kijk op het probleem.

Philippe zegt tegen Driss: “Het maakt u niet uit om op andermans zak te teren?” Driss: “Nee, niet echt en u? Doelend op zijn handicap en arbeidsongeschiktheids uitkering”. Deze korte uitwisseling van spontane eerlijkheid zorgt ervoor dat je een oprechte relatie met elkaar hebt. Niet erom heen draaien maar zeggen waar het om gaat. 
Provocatief Uitgangspunt 7: Spontaan benoemen welk effect de cliënt op je heeft geeft je meer vrijheid als therapeut maar voorziet de cliënt ook van oprechte feedback.

De provocatieve psycholoog is vooral ook iemand van handelen en doen. Genoeg rond de navel gestaard en gepraat. En dat is precies wat Driss ook aanhangt. Geen gedraai meer, aan de bak! In de film geeft Driss Philippe een flinke duw door voor hem een afspraak te maken met de dame waarmee
Philippe al een half jaar correspondeert, maar wie hij niet durft te ontmoeten. Omdat hij bang is dat ze hem afwijst vanwege zijn handicap. Omdat Driss wegloop van de tafel en geen medelijden of inleving toont op het goede moment (Philippe wil eigenlijk dan ook weg want hij is bang) zorgt Driss ervoor dat de ontmoeting tot stand komt. En dat er iets kan ontstaan.