Sprankelende bijeenkomst provocatieve psychologie

Op 17 september nam Drs. Adélka Vendl de deelnemers mee in de wondere wereld van de  provocatieve psychologie en hoe je dit in kunt zetten als trainer of teamcoach. De middag mocht rekenen op een groot aantal deelnemers, ruim 58, die uit alle windhoeken van Nederland gekomen waren.

“We waren nu eens nieuwsgierig hoe Adélka deze technieken in trainingen gebruikt, want als coach kennen we het wel” zeiden Noël en Natasha, psychologen van Battal & Looman.
“We waren uitermate positief verrast”.
“Ze krijgt een dikke 10” zei een deelneemster stellig.

 

Adélka nam de deelnemers gelijk mee door het filmpje van Zondag met Lubach als introductiemateriaal te gebruiken voor haar presentatie over provocatieve technieken. “Lubach heeft eigenlijk alle regels toegepast die er zijn als je goed provocatief wilt werken. Daarom is het filmpje ook viral gegaan en spreekt het zowel voor en tegenstanders aan”.
Provocatief interveniëren is nooit een mes op iemands keel zetten. Met een warm hart en veel humor maak je een karikatuur van hoe iemand zichzelf dwars zit. En dit kan ook bij een team.

bijeenkomst provocatieve psychologie
 

Nadat de beginselen van het provocatieve coachen waren uitgelegd liet Adélka middels 3 interactieve oefeningen de deelnemers zelf ervaren hoe het is om een groep provocatief te begeleiden.

De deelnemers hebben de volgende zaken geleerd:

  • Basisprincipes van de provocatieve psychologie toe te passen
  • Voordelen van teamproblemen herkennen en benoemen
  • Manipulaties beter maken door ze eerst te verergeren
  • Eigen provocatieve oefeningen maken
  • Invloed van je eigen afwijking op het groepsproces

Wil je ook een interactieve en sprankelende workshop van Adélka Vendl? Mail ons op  info@vendl.nl en het Vendl team beantwoordt graag je vragen.

 
Strip provocatieve psychologie
 

Dag buurtbemiddeling met provocatieve gespreksvoering. Geslaagd!

Op zaterdag 26 oktober heeft Adelka Vendl een dagtraining provocatief coachen voor buurtzorgers gegeven.

Waar kan provocatief coachen bij helpen bij buurtzorg?

  1. Bij de intake om scherp te krijgen wat precies het persoonlijke probleem is
  2. Om meer verantwoordelijkheid te creëren bij de cliënt om mee te zoeken naar een oplossing
  3. Goede relatie op te bouwen met humor en vertrouwen

Reactie van Gerard Hof, buurtbemiddelaar:

Hoe heb je de workshop ervaren?
Spannend. Een mooi verhaal hoe Adelka is gekomen tot haar beroep van
Provocatie Psycholoog.

Wat waren de eye openers?
Dat het een goede uitbreiding is van 'zoals we het tijdens de cursus hebben geleerd' dat ik lijfelijk heb ervaren dat de 'oude' methode (overtuigen) soms ook niet werkt.
Toelichting: ik moest Adelka proberen naar de andere kant van de zaal te krijgen waar ze naar een schilderij wilde gaan. Ik bleef maar sjorren.

Hoe kun je het gebruiken als buurtzorger?
Het is een tool die ik mogelijk kan inzetten. In het rugzakje is een nieuwe manier van communiceren toegevoegd.

Hoe vond je dat ik de workshop gaf?
Adelka gaf met passie de cursus. Ze sprak uit daadwerkelijke ervaring.

Wat vond je er leuk/bijzonder aan?
Het contrast van op de 'oude' manier werken en de oefening doen op de provocatieve wijze.

Sesam academie

Werkt uw organisatie met vrijwilligers, en heeft u behoefte aan organisatieadvies? Dan bent u bij de SESAM academie, zelf ook een vrijwilligersorganisatie, aan het juiste adres. 
De inzet van SESAM adviseurs maakt kennis, deskundigheid en ervaring bereikbaar en betaalbaar voor elke vrijwilligersorganisatie in Nederland.
Vendl heeft......

Mediationcongres

Provocatieve interventies: van erger naar beter!

Als mediator zorg je er voor dat partijen in goed overleg uit elkaar kunnen gaan. Emoties kunnen echter hoog oplopen.
Provocatieve coaching kan hierbij een doorbraak geven. 
In de praktijk heb je dan ook te maken met cliënten die hun hakken in het zand zetten of onredelijk worden. Psychologen zijn er achter gekomen dat als je méégaat in de onredelijkheid, je cliënten veel sneller hun nadelige gedrag kan laten inzien. Ze worden daardoor weer in staat om constructief overleg te voeren. Hoe dit werkt zal Adélka Vendl uitleggen met behulp van de principes van de provocatieve psychologie. Uitgangspunt is: je maakt iets een beetje erger om het daarna beter te laten worden. Je zult merken dat je met dit inzicht in je mediationgesprekken de onderstroom (pijn, verdriet en vooroordelen) sneller naar boven haalt en behoeftes van beide partijen beter begrijpt. Doordat partners zelf inzien wat hun werkelijke belang is, wordt het overleg makkelijker en het convenant duurzamer.

 

Mediators van het notariaat

Notarissen altijd op het rechte? Geenszins! De mediators van het notariaat wilde eens een keer de vrijheid proeven van provocatieve interventies. En maar stoeien dat je niet partijdig mag zijn. Een van de kenmerken van de provocatie is dat je juist wél partij kiest, zo erg zelfs dat de andere partij gaat zeggen: 'Nou dat valt ook wel mee!' En dat wil je hebben, want dan nemen de twee partijen in jouw spreekkamer weer wat meer verantwoordelijk voor in gesprek.

Het was grensverleggen, spannend, hilarisch en gaf vrijheid!

Leeuwendaal consultants

Leeuwendaal consultant organiseren half jaarlijks een deskundigheidbevordering voor un coaches, psychologen en trainers. Adélka Vendl verzorgde een workshop provocatieve psychologie.

Een methode die in veel opzichten lucht en ruimte geeft voor coachee én coach. Maakt blij en doet relativeren!  Hester Schouten (psycholoog en coach bij Leeuwendaal)

Zomertraining Provocatief

Elk jaar organiseert Vendl provocatieve zomertraining. In deze week leert u soepel om te gaan met lastige situaties die je in het leven tegenkomt. Weerstand, manipulatie, egozaken, spiraaldenken etc. Lachen om uw (eigen) onmogelijkheden in interactie werkt bevrijdend en geeft nieuwe energie om hier anders en beter mee om te gaan. Deze zomertraining is voor iedereen die wil ontdekken wat het leven voor hem/haar zinvol maakt en hoe je daar kunt komen.

Naast werken gaan we ook heerlijk ontspannen en is er aandacht voor beweging. Yoga, wandelen, pilates, impro theater

Masterclass provocatief coachen

Net als een kussen moeten mensen soms opgeschud worden om weer fris, creatief, flexibel en duurzaam inzetbaar te zijn.
Dit is nou precies wat Adélka Vendl deed in de 4,5 uur durende workshop "Provocatief coachen" voor uitgever Thema, waarin het brein eens lekker werd opgeschud.  Aan de hand van films, demo's en oefeningen in subgroepjes werden provocatieve gespreksvaardigheden geoefend. Het Coachcafé van uitgeverij Thema biedt geregeld korte, interessante workshops voor trainers en coaches. Met uiteenlopende onderwerpen, gegeven door ervaren trainers. 

MGON

Maatwerk traject voor mediators.

Doorbreken van spiraalpatronen en beter omgaan met manipulatie? Dat wilde de Mediators graag leren. Met provocatieve interventies heb je meer grip op je mediation. Adélka Vendl en Florian Roman verzorgden deze tweedaagse opleiding.

De basiselementen van provocatief coachen zijn: liefde, humor en uitdaging. Als voorbereiding liep Adélka Vendl mee met mediator Diny Veldhuisen om zich een goed beeld te vormen welke interventies geschikt zijn voor mediators.

Organisatieontwikkeling

De driekoppige draak

Vendl werd ingeroepen voor de volgende vraag: 'Er loopt iets niet lekker in ons team en we weten niet wat'. De vraag kwam van een trainingsbureau in Amsterdam. 

Wat RadarVertige erg waardeerde is dat we zeer persoonlijk te werk gingen. Onbevooroordeeld hielden we met alle teamleden een interview. De wijsheid van de groep gebruikten we voor onze diagnose. Daarna presenteerden met een provocatieve Prezi onze ideeën aan iedereen. Dus het management had niet op voorhand meer informatie. Hierna werden er verbeteringen doorgevoerd.
Eén van de diagnoses was dat het bedrijf last had van een 'driekoppige draak' en er dus geen eenduidigheid was wie de echte leiding had. Dit is opgelost door een leidinggevende aan te nemen die de trainers en coaches voorzag van de nodige feedback en tijd had om in gesprek te gaan.

 

 

Vendl - preferred supplier KLM

KLM

Vendl is preferred supplier bij KLM voor verschillende onderdelen o.a. de OR. In het najaar gaan wij weer van start met een serie maatwerktrainingen voor de ondernemingsraad. Waarom we werden uitgekozen?

Voorzitter OR KLM: "Vendl heeft al twee keer laten zien dat ze een traject kunnen neerzetten dat verder gaat dan alleen een training. Ze denken echt na over de transfer en porren ons daarbij ons als bedrijf ook in te zetten."

KLM preferred suplier

KLM Cargo

Vendl kreeg de vraag of ze een teamcoördinatoren en hun leidinggevende wilde helpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Samen met Jitske Kramer, Remco Opdrift & Casmira Wortel werkten we 3/4 jaar samen bij de KLM. Praktische insteek met intervisie, persoonlijke coaching en teambijeenkomst zorgden we o.a. voor beter contact tussen leidinggevende en vloer, meer overleg, persoonlijke ontwikkeling, eenheid in het team en een veilige werkomgeving. En dat ook nog op een provocatieve manier!

Wil je echt het naadje van de kous weten? Klikt u dan hier

 

For Farmers

Vendl en Blankenstijn & partners verzorgen samen een opleidingsprogramma voor interne trainers van For Farmers.
Trainen met ziel en zakelijkheid in combinatie met provocatieve elementen.