Integer leiderschap

De ATD conferentie in Orlando zit er op, maar er zullen de komende weken nog wel wat inzichten en interessante blogs komen over de inhoud.  Onderstaand artikel is een mooie aanleiding voor een blog over integriteit:   http://blog.sbo.nl/veiligheid/gedrag-leidinggevende-bepaalt-integriteit-werknemer/

Maar nu even niet. Ik ga het hieronder hebben over beleving. In organisaties adviseer ik over integer leiderschap en hoe integere leiders het verschil kunnen maken.

In een artikel van Sean T. Hannah e.a. over 'morlal Leadership' staat een treffend stukje:

Moral leadership is developed through a highly developed self-concept, and supported by
heightened abilities of meta-cognitive and emotional regulation. We posit that a leader who is perceived by followers as morally authentic and imbued by altruism and virtuousness, will be afforded greater influence and have increased  positive effects on followers and organizations.

Vendl: Blog over Integer leiderschap

En dat laatste is het geval bij onze ATD  delegatie  leiders Corline van Rheenen en Ria van Dinteren. Zij hadden een positief en verbindend effect op de delegatieleden. De conferentie draaide niet om hen, maar om iedereen een zo goed mogelijke tijd te bezorgen. Ze waren aanwezig, maar hun leiderschap was in dienst van de delegatie.
De begin bijeenkomsten waren zo georganiseerd dat iedereen met elkaar kennis kon maken, maar ze lieten aan de andere kant mensen ook vrij om hun eigen groepjes te maken. Ze maakten video opnames van de bevindingen van deelnemers en moedigden degenen die gingen spreken aan.

Maar ze waren ook bewakers van de sfeer, en dat is in mijn ogen een hele belangrijke factor bij goed leiderschap. In organisaties wordt sfeer als heel vaag gezien, maar sfeer kan uitstekend concreet gemaakt worden.  Ik zal het illustreren met een eigen voorbeeld.

Wij hadden, zoals het moderne groepen betaamd, een groepsapp waar delegatieleden konden delen wat ze gezien habben. Naar welke sessie je moest gaan en vooral ook niet moest gaan. Er werden highlights en wetenswaardigheden  gedeeld,  maar ook grapjes. Grapjes op schrift zijn lastig, maar ik ben nu eenmaal van de humor. Dat vind ik het leukst en het schuurt zo lekker langs de rand...

Op enig moment stapte ik in een voor mij slechte sessie: de wereld van de Sales. Er vielen mij daar een aantal dingen op die ik de groepsapp plaatste. Na twee appjes kreeg ik een hele vriendelijke maar duidelijke reactie van een van de delegatieleiders: Dat het ook belangrijk was om naar de positieve punten van iemand te kijken. "Oh ja, dacht ik, ze heeft natuurlijk gelijk!" Al was mijn bedoeling enkel om hilarisch te zijn, ik begreep gelijk dat in zo'n groepsapp verkeerd begrepen kan worden. Mijn ATD delegatieleden kennen mijn intenties immers niet.

Er waren twee dingen heel goed in haar reactie:

  1. Ze maande mij niet tot orde met een sneer of deed denigrerend. Hield enkel een milde spiegel voor

  2. Er werd een draai gemaakt naar de positieve kant, daarmee uiting gevend dat er twee kanten zijn aan de medaille. Tja, die man stond er toch maar! Het is zo makkelijk om alleen kritiek te hebben

Integer leiderschap is in het moment DIRECT ingrijpen op een vriendelijke maar wel duidelijke manier. Dus het moet geen tik zijn die je uitdeelt, anders leidt diegene gezichtsverlies en dat doodt direct ook al zijn/haar creativiteit. Want die moet ook gewoon borrelen.

En daarbij moet je in staat zijn opties te geven voor een andere 'bril'. Hiermee draag je enorm bij aan de veiligheid  van  de hele groep en zorg je ervoor dat de sfeer niet een kant op gaat van klagen en zuchten. Onder andere hierdoor hadden de delegatieleiders, zoals Sean Hannah stelt, 'an increased positive effect on followers and organizations'

Cultuurverandering is helemaal niet zo ingewikkeld.

Meer informatie over provocatief coachen?